Att vara djurägare innebär ett stort ansvar och det kan vara mycket att tänka på när det kommer till djurets skötsel och hälsa.
Med god omvårdnad i vardagen ges tillfälle att lägga märke till förändringar hos djuret samt minska risken för vissa hälsoproblem. Känn igenom hela djuret med jämna mellanrum och kontrollera bland annat ögon, öron och området runt könsorgan och analöppning. Att vänja djuret vid att bli hanterad kan underlätta veterinärbesök och göra undersökningar mindre stressande.
Omvårdnadsmoment så som kloklippning och tandvård kan enligt många upplevas som svåra att genomföra. Med träning kan dock omvårdnaden bli en positiv och relationsbyggande erfarenhet för både djur och djurägare. Det är aldrig för sent, även äldre djur kan lära sig nya saker.
Hälta
Hälta är ett vanligt symptom hos hundar och ska alltid tas på allvar! En hund som haltar har ont, även om den är pigg och glad och för övrigt beter sig som vanligt. Hälta kan bero på exempelvis en akut skada eller en utvecklingsrubbning/tillväxtproblem eller förslitningsskada. Beroende på hur historien, symptomen och de kliniska fynden är för just din hund så blir åtgärderna vid hältan olika. Har du en ung hund av storvuxen ras som haltar? Låt oss en gång för alla göra oss av med begreppet växtvärk! Äkta växtvärk är oerhört ovanligt, i regel beror hältan på någon typ av tillväxtskada och det behöver utredas och behandlas korrekt för att hunden ska ha chans till normal funktion och ett smärtfritt liv. Man ska aldrig acceptera att den växande hunden haltar av och till, utan bör boka tid för utredning av problemet. På Alingsås Djursjukhus utför vi utredningar av hälta och många ortopediska operationer såsom korsbandsskador, patellaluxation, frakturer och artroskopi.
Katter kan bli akut halta vid bitskador och olika typer av traumatiska skador. Men katter som har kronisk smärtproblematik från leder är sällan uppenbart halta. Som djurägare brukar man märka att katten slutar hoppa upp/ner, tar mindre och fler språng istället för ett stort, rör sig mindre gracilt, tvekar inför att gå upp för trappor. Katten kan få en generellt minskad aktivitetsnivå och sover mer än vanligt. Det är vanligt med förändrat renlighetsbeteende, det vill säga att katten slickar sig mindre (eller mer) eller kissar utanför lådan. Det är också vanligt att kattens sociala beteende förändras, att den inte är lika sällskaplig som den brukar vara. Katter vill sällan röra sig så mycket på kliniken och kan inte hältutredas lika lätt som en hund i koppel, så om man som djurägare kan filma hemma hur katten rör sig är det till stor hjälp för veterinären som ska ställa diagnos och rekommendera rätt behandling.
FÄSTINGAR
Många djurägare är oroliga för fästingar och de smittor fästingarna kan bära på. Som väl är finns många bra läkemedel man kan använda som skydd – såsom spot on-preparat att droppa på huden i nacken, halsband och tabletter. Fästinghalsband åt katt och tabletter åt hund är receptbelagda. Kontakta oss för receptförskrivning. Är din hund/katt frisk och vi har en aktuell vikt på ditt djur från tidigare besök (inom 1 år) kan man få recept utan besök.
HOSTA
Hosta uppkommer på grund av att speciella celler (hostreceptorer) i övre och nedre luftvägarna retas av någon anledning. Retningen kan vara exempelvis ett föremål som fastnat i svalget/halsen eller små bakterier, virus eller allergener. Bakterier och virus orsakar sjukdom när de infekterar djuret och allergener (som damm, pollen etcetera) orsakar sjukdom genom att skapa en inflammatorisk reaktion i kroppen. Hundar kan även utveckla hosta när de har problem med hjärtat.
När din hund eller katt hostar är det därför viktigt att försöka ta reda på varför just ditt djur uppvisar detta symtom och beroende på vilken ”typ” av hosta eller störd andning som hunden/katten har behöver olika undersökningar ibland göras.
Vad som är viktigt när en infektion (bakterie eller virus) misstänks är dock alltid att försöka undvika kontakt med andra djur både hemma och på kliniken. Vi ber er därför meddela i receptionen när ni anländer så att ni kan få gå in via en egen ingång.
DIARRÉ & KRÄKNINGAR
Kräkningar och diarré är något av de vanligaste sjukdomssymptom vi kontaktas om av hund- och kattägare. I många fall är kräkningar och diarré orsakat av att djuret ätit något olämpligt och i de flesta fall är magsjukan inte farlig, utan går över av sig själv på några dagar med försiktig utfodring med skonkost och eventuellt fodertillskott för magen som ProKolin. Skonkost kan vara en hemkokt diet med risavkok, kokt vit fisk, morotspuré eller så kan man köpa färdig dietmat hos oss.
Det viktiga när man har en hund eller katt som kräks och har diarré är att avgöra när det inte längre är en vanlig magsjuka som kan hemvårdas. Kontakta genast oss om allmäntillståndet blir dåligt och djuret bara ligger, om kräkningarna är våldsamma och djuret inte ens får behålla vatten, om kräkningarna eller diarrén blir blodig, om ditt djur på annat sätt är sjukt eller särskilt utsatt tex mycket ung eller gammal. Det kan också vara så att kräkningar och diarré är symptom på någon annan invärtes sjukdom eller problem, som att ett främmande föremål sitter fast i magen eller tarmen, överkänslighet, kronisk inflammation, leversjukdom, sviktande njurfunktion, tumörsjukdom med mera. Eftersom symptomen med kräkning och diarré kan se likadana ut vid många tillstånd blir hunden eller katten i regel inskriven hos oss för vård och utredning av sjukdomssymptomen för att vi ska kunna ge rätt vård vid varje enskilt problem.